Lang niet alle planten gedijen goed in de schaduwtuin. Tot overmaat van ramp is een beschaduwde plek in onze tuinen vaak ook nog droog, omdat de schaduw wordt veroorzaakt door een gebouw of bomen die het regenwater deels wegvangen. En droog én donker tuinieren is lastig. Bevloeiing is een vereiste om met succes in de schaduw te kunnen tuinieren. Hiervoor kun je regenwater opvangen van het dak of waterslangen gebruiken.
Maar goed, mét extra water kan er wat moois van gemaakt worden. Het milieu van de schaduwtuin kan verder nog worden verbeterd door de grond te mengen met turf en compost, plus nog wat voeding, bijvoorbeeld in de vorm van Vivimus of organische mest.
In de tropotuin vormen boomvarens de ruggengraat van schaduwplekken. Ook de meeste andere varensoorten zijn geschikt en aantrekkelijk. Het fijne loof van de varens is vervolgens fraai te combineren met bladplanten, zoals tetrapanax, astilboides tabularis, fatsia en dergelijke. Sommige, met name lagere bamboes zijn oorspronkelijk onderbegroeiing in het bos en dus (half-) schaduwplanten. In de schaduwtuin kun je Sasa palmata planten en Pleioblastus-soorten als P. linearis en P. hindsii gebruiken. Maar ook Sasa tsuboiana is zeer geschikt. Er zijn ook palmen die passen in tuinontwerp voor een schaduwplek. Rhapidophyllum hystrix houdt van halfschaduw en is vrijwel winterhard. Verder is de schaduwminnende Nikau palm in het bosmilieu te proberen, maar die moet 's winters beschermd en bijverwarmd. Veel klimplanten zijn ook geschikt voor schaduw. Bruikbaar zijn bijvoorbeeld hedera, klimhortensia, clematis en kamperfolie.
Onder de struiken en varens kunnen bijvoorbeeld pleioblastus pygmaeus en de decorplanten aspidistra en farfugium groeien. Daarnaast kun je de inheemse salomonszegel toepassen. Daar bestaat ook een exotische reuzenvariant van: polygonatum zanlanscianense en deze wordt 150 cm hoog. Een fraai exotisch ogende plantje is slaapkamergeluk (Soleirolia soleirolii) dat meer bekendheid geniet als kamerplant maar behoorlijk winterhard is en een fraai tapijt vormt.
Ook geschikt zijn lelietje-der-dalen (convallaria majalis) en longkruid (pulmonaria, 'Blue ensign' en 'Mrs. Moon'). Daar doorheen nog wat bloemetjes: de inheemse akelei (de echte langgesteelde donkerpaarse natuurlijk) en bletilla striata. Hiermee creëer je een mooi schaduwrijk tuinontwerp!