Combinaties in de moestuin

Combinaties in de moestuin: deze groenten gaan goed samen!

Ben je een beginnende moestuinier? Dan heb je misschien al eens van combinatieteelt gehoord. De combinatieteelt houdt in dat je bepaalde gewassen die goed met elkaar samenwerken in je moestuin met elkaar combineert. Zo werken verschillende groentegewassen goed samen, en kunnen ook bloemsoorten een mooie aanvulling zijn op je moestuin. Ze trekken nuttige insecten aan, weren ongedierte of maken gebruik van bepaalde voedingstoffen in de bodem. Ook zijn er combinaties die je juist moet vermijden: groenten die elkaar juist tegenwerken en elkaars groei remmen. Goed om te weten wanneer je aan het zaaien gaat! In dit artikel van Tropotuin vertellen we je meer over de combinatieteelt en zetten we een paar mooie combinaties in de spotlight.

Wortel en bieslook

Wortels laten zich bijvoorbeeld goed combineren met bieslook of ui. Deze twee groentesoorten zorgen er namelijk voor dat de wortelvlieg op afstand blijft. Dit insect houdt niet van de geur die uien en bieslook afscheiden. Dat houdt je wortels veilig en zorgt ervoor dat ze goed kunnen groeien. Zo kun je verschillende combinaties in je moestuin maken, zoals pompoen en sla, andijvie en knolvenkel, en bietjes en knoflook. Er zijn verschillende groenten die elkaar kunnen versterken.

Combineer ook bloemen

Ook bloemen kunnen een aanwinst zijn voor je moestuin. Zo trekken bloemen nuttige insecten aan die kunnen helpen je gewassen te bestuiven, of kunnen ze insecten die niet wenselijk zijn juist verjagen. Denk aan het vergeet-me-nietje, of Afrikaantjes. Deze laatstgenoemde bloemen herken je aan hun mooie uiterlijk en opvallende geur. Ze zijn erg effectief tegen bladluis, waardoor ze het goed doen naast groenten die daar gevoelig voor zijn, zoals de paprikaplant. Denk er dus om om ook wat bloemenzaden te kopen wanneer je groentezaden voor je moestuin inslaat.

Welke combinaties vermijd je juist?

Er zijn ook gewassen of bloemen die het juist slecht doen in combinatie met elkaar. Zo kun je de combinatie wortels en tomaten het beste vermijden. Tomaten scheiden een stofje af dat ervoor zorgt dat wortels minder goed groeien, wat je oogst aan zal tasten. Zorg er dus voor dat je je tomaten en wortels ruim uit elkaar zaait in je moestuin. Met een moestuinkalender kun je eenvoudig van tevoren in kaart brengen welke gewassen wel of juist niet goed met elkaar samen gaan, en zaden inslaan bij een zaadhandel. Zo kun je de indeling van je moestuin nog beter afstemmen op de gewassen die je wilt telen. 

Terug naar overzicht