Duurzaam verwarmen met energie vanuit de bodem

Duurzaam verwarmen met energie vanuit de bodem

De stijgende gasprijzen zijn het gesprek van de dag. Iedereen is aan het kijken naar manieren om gas te besparen. Eén van die mogelijkheden is een warmtepomp, die energie uit de natuurlijk haalt en omzet in energie voor het verwarmen van je woning en/of het verwarmen van tapwater. Zo haalt een water/water warmtepomp uit het grondwater of de aarde. Hoe werkt een water/water warmtepomp? We leggen het uit in dit artikel.

Hoe werkt een water/water warmtepomp?

Via een open of gesloten bron (verticale slangen) onttrekt een water/water warmtepomp warmte uit de aardbodem. Deze warmte wordt omgezet in bruikbare energie voor het verwarmen van je woning of het water in het boilervat om zo warm water te maken voor je badkamer of keuken. Daarnaast kan de water/water warmtepomp in de zomer je woning ook afkoelen door de koelte uit de bodembron te gebruiken voor het afkoelen van het water in het cv-systeem.

Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen

Een warmtepomp gebruikt geen gas, maar voor de compressor wel een beperkte hoeveelheid stroom. Maar een warmtepomp en zonnepanelen kunnen heel goed samenwerken, zodat je de opgewekte stroom kunt gebruiken voor het voeden van de warmtepomp. Op die manier kun je van je woning een nul-op-de-meter woning maken en dan houd je helemaal geen energiekosten meer over. 

Ook hybride oplossingen

Is je cv-ketel nog goed, maar wil je al wel besparen op je gasverbruik? Dan kan een hybride warmtepomp een goede oplossing zijn. Dit  kan bijvoorbeeld een lucht/water warmtepomp of een ventilatielucht/water warmtepomp zijn die je kunt combineren met je cv-ketel. In deze combinatie zal de warmtepomp voor het grootste deel voor het verwarmen van je woning zorgen, alle bij piekbelasting springt de cv-ketel bij. De ketel zorgt verder voor het verwarmen van het water. Het combineren van een hybride warmtepomp en zonnepanelen is overigens ook heel goed mogelijk. Dit is wel afhankelijk van de mate waarin de cv-ketel of de warmtepomp voor centrale verwarming zorgt.

Welke oplossing het beste is voor jouw woning, is afhankelijk van verschillende factoren. Win daarom advies in bij een installateur die verstand heeft van warmtepompen.
 

Terug naar overzicht