Tuinontwerp

De tuin is de plek waarin je je terug kunt trekken van werk en de drukte. Je kunt je er ontspannen en losmaken van stress en gedoe. Dat gaat des te beter als de tuin associeert met andere tijden en plekken waar je goede herinneringen aan hebt. Door de sfeer in de tuin waan je weer op vakantie. Maar waar let je nu op bij een tuinontwerp voor een tropotuin?

Omgeving is van belang!

Bij een tropische/exotische tuin is de omgeving enorm van belang. De schutting/muren, de vloer en het liefst ook de tuinmeubels moeten aansluiten bij de warme sfeer. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zand te laten leggen of hele kleine kiezelsteentjes in een laagje van beton. Gele of licht oranje muren of juist verrassende hardhout schuttingen sluiten daarbij perfect op aan. Zij zorgen niet alleen voor een mooie achtergrond voor de palmbomen, maar ook voor een coulissewerking en camouflage voor de achteringang. Kortom: maak van je tuin een zonnige tuin waarbij de planten de hoofdrol spelen. Spelen met de vorm is belangrijk voor het tuinontwerp! Halfverharde paadjes die door de beplanting slingeren delen de tuin in verschillende ruimtes en zorgen voor verrassende doorkijkjes. Daarbij kunnen er in het gebladerte bij het tuinontwerp mooie kleurcontrasten worden aangebracht door het gebruik van planten met een rood blad.

Houd ook rekening met...

Bij ieder tuinontwerp moet er rekening gehouden worden met het gewenste gebruik (zitten, eten, BBQ, spelen etc.) en gewenste elementen, zoals bijvoorbeeld een vijver. Datzelfde geldt voor het beschikbare budget. Daarnaast dient er bij het tuinontwerp voor de aanleg van een tropische tuin ook rekening gehouden te worden met de bestaande structuur. Daarmee wordt de grootte, de buren, het uitzicht, de bezonning, de grondsoort, bestaande grote bomen, aanwezige bouwwerken en dergelijke mee bedoeld. Zo kun je met een tropische tuin het lelijke huis van de buren verschuilen achter een grote bamboe. De grond kan aangepast worden en op schaduwplekken kunnen schaduwplanten geplaatst worden. Daarentegen worden op warme plekken tegen de muur bijvoorbeeld benut voor een mooie vijgenboom of een palm.