Banaan

Banaan

Een banaan in de tuin in Nederland, dat kan! Met name Musa basjoo kan met goede bescherming in de volle grond ook de winter overleven. En dat is de moeite waard. Een banaan geeft een bijzonder tropisch effect door de meters grote, lichtgroene bladeren. Deze groeien in een rap tempo uit iets dat een stam lijkt maar in feite een samengestelde bladsteel is.

Verzorging van bananenbomen

Bananen kunnen in een kuip of in de volle grond. In beide gevallen hebben ze véél mest en water nodig. Paardenmest is erg geschikt omdat die door broei ook warmte geeft. Eventueel kan stikstofhoudende kunstmest gebruikt worden. Iedere een of twee weken komt er dan zo’n groot blad bij. Een blad betekent tevens 3 tot 4 cm extra stengel. Onze ervaring is dat ze het in de volle grond beter doen. De ideale zomerplek is: licht, vochtig en uit de wind. De enorme bladeren waaien namelijk gemakkelijk stuk. 's Winters zijn er drie mogelijkheden:

Enkele soorten, met name musa basjoo, kunnen dus met flinke bescherming buiten overwinteren. De plant moet dan royaal worden ingepakt. Dit kan door vóór de eerste nachtvorst het blad af te snijden, de grond te mulchen en er een ruim stuk gaas omheen te zetten. Het gaas vullen met stro, bladeren e.d. en er vervolgens een rietmat omheen bevestigen. Als laatste het geheel afdekken met een waterdichte "muts", zoals bijvoorbeeld een omgekeerde speciekuip.

Soorten bananenbomen

Er bestaan een heleboel verschillende soorten banenenbomen. Wij hebben er voor jou hieronder een aantal geselecteerd:

Terug naar overzicht