Tips voor het overwinteren van tropische planten

Tips voor het overwinteren van tropische planten

Tropische planten zijn planten die zich inheems in de tropische gebieden van de wereld bevinden. De tropen zijn één van de biologisch meest diverse regio’s ter wereld en er zijn dan ook duizenden bekende tropische plantensoorten. Veel van deze tropische planten zijn een heel goede groene hulpbron voor alle tuinders in de koudere klimaten. Zij gebruiken deze als vaste planten in de binnen- en buitentuinen.

Aangezien deze tropische planten de winter in de noordelijke gebieden niet overleven (met temperaturen onder de 10 °C), verplaatsen veel tuinders ze in hun potten vóór de winter naar binnen.

Sommige tuinders planten deze tropische planten daarentegen als eenjarige planten in tuinbedden, zonder de bedoeling om de planten binnenshuis te laten overwinteren. Ze planten ze gewoon elke lente weer opnieuw en genieten er zo dan in het zomer- en herfstseizoen van.

Waar laat je de tropische planten binnenshuis overwinteren?

Je kunt tropische planten in de verwarmde ruimtes van je huis laten overwinteren of in de niet-verwarmde maar wel vorstvrije ruimtes zoals een garage of kelder. Een (onverwarmde) zolderkamer kan natuurlijk ook. Zorg wel dat er wat broodnodig licht via een  kunststof dakraam binnenkomt.

Aandachtspunten bij de overwintering

Deze tropische planten worden in de verwarmde ruimtes van het huis actief gehouden. Ze kunnen zo de hele winter blijven bloeien en nieuwe bladeren produceren. Als de tropische plant doorgaans van veel zon houdt, zet hem dan wel voor of bij een raam.

Dat laatste telt zeker voor de bloeiende planten. De ideale temperatuur voor de meeste bloeiende planten is overdag ongeveer 19 °C en 10 °C ‘s nachts. Laat je niet te snel verleiden om de warmte enkel voor jouw geliefde planten op te krikken, want deze warmere luchttemperaturen kunnen tot langbenige groei en insecten problemen leiden.

Je zou deze planten zeker water willen geven als de bovenste 5 cm van de grond droog wordt. Zorg er echter voor dat jij de planten niet teveel water geeft, omdat dit wortelrot of andere ziekten kan veroorzaken.

En omdat de verwarmde binnen omgevingen meestal aan de droge kant zijn, zou je het gebladerte ook twee keer per week met water moeten benevelen om zo de juiste vochtigheid rond de plant te behouden. Dit vernevelen is overigens niet nodig als jij een luchtbevochtiger in jouw huis gebruikt die de luchtvochtigheid op of boven de 50 houdt. Een bakje water tussen de planten zetten om zo de luchtvochtigheid te verhogen is een goed alternatief.

Omdat je tropische planten actief gaan groeien, kun je deze evenzo één keer per maand een in water oplosbare plantenvoeding geven. De helft van de aanbevolen dosering volstaat meestal al.

Als jij je tropische planten echter een winterslaap wilt laten houden, laat ze dan op een koele plaats (5 tot 10 °C) met weinig of geen licht rusten. Hun bladeren zullen dan wel geleidelijk geel worden en vallen.

De behandeling van vetplanten en cactussen

Daarnaast kan het voor ons koude klimaat bewoners soms als een verrassing komen dat vetplanten en cactussen beter tegen een stootje kunnen. Het vriest immers ook in de woestijn! Deze planten kunnen zodoende wat langer buiten blijven om zo optimaal van het zonlicht te profiteren. Zorg er natuurlijk wel voor dat je ze echt naar binnenhaalt voordat ze ijslolly’s worden!

Hoewel het niet onfeilbaar is om tropische planten binnenshuis te laten overwinteren, is de kans groot dat jouw groene schatten de volgende lente de zon buiten weer aangenaam zullen zien schijnen.
 

Terug naar overzicht