5 tips om je tuin te onderhouden

Het onderhouden van je tuin is een uiterst lonende activiteit die veel creativiteit en positiviteit inspireert. Je wordt als beloning immers maandenlang door veel schoonheid en charme vanuit jouw eigen tuin omringd!

Het onderhouden van een tuin vereist na de aankleding van jouw tuin, terras of balkon echter wel flink wat consistentie, zorg en toewijding. Plus soms ook nog wat extra hard werk. Helaas weerhoudt ons moderne leven en drukke weekschema ons er soms van om onze tuin met de liefde en zorg te overgieten die het verlangt.

tuin onderhouden

Hoe kun je in dit geval dan toch nog met een minimale inspanning een mooie gezonde en levendige tuin onderhouden? Welnu, het enige dat jij hiervoor hoeft te doen, is je taken op het gebied van onderhoud, trimmen, water geven en wieden te stroomlijnen.

Hieronder vind je 5 tips om jou bij het onderhoud van een gezonde tuin te assisteren:

Het bewateren van de tuin

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, hoeven bloeiende bloembedden maar één of twee keer per week bewaterd te worden. Dit zal ervoor zorgen dat ze gelijkmatig vochtig en goed gehydrateerd zijn.

Het is het beste om dit vroeg in de ochtend of later op de avond te doen. De grond is op deze uren namelijk het koelst. Want indien dit in de warmste uren gedaan wordt, dan zal dit enkel maar tot verdamping leiden.

Je kunt daarnaast een mogelijke schimmelvorming voorkomen door de plantkoppen en bladeren geen water te geven.

Het trimmen van de bomen en struiken

Al die ongelijke struiken en vervelend uitstekende takken bederven niet alleen de esthetiek van jouw tuin, maar belemmeren alsmede de groei. Het snoeien van de bomen en struiken in jouw tuin is daarom een buitengewoon belangrijke taak voor het behoud van een gezonde tuin.

Bij al die bloeiende en vruchtdragende bomen is dit snoeien zelfs nog belangrijker. En natuurlijk ook voor het trimmen van je struiken of heggen. Naar een telescopische heggenschaar zoeken is dan wat je zou willen doen. Dit is per slot van rekening de ideale tool voor het perfect snoeien van hogere struiken. Zodat jij hiermee op elke hoogte nauwkeurige verticale en horizontale sneden kunt maken.

Het goed tegen de zon beschermen

Het is zeer belangrijk om jouw gazon en bloemen goed tegen het warme weer te beschermen. Al die hoge temperaturen belemmeren namelijk niet alleen een gezonde groei en kieming, maar de temperaturen boven de 30°C zijn bovendien behoorlijk schadelijk voor je mooie planten.

Veel planten en bloemen verdorren dan al vaak snel en sterven zelfs af ​​als er hitte de tuin begint binnen te stromen. Bescherm al jouw planten en gazon daarom zo goed mogelijk tegen de zon. Houd de grond evenzo optimaal vochtig om zo uitdroging te voorkomen.

Het zorgvuldig composteren

Tuinafval en specifiek keukenafval vormen de basis voor je eigen voedingsrijke compost. Voeg indien nodig water aan de composthoop toe om de materialen erin vochtig maar niet verzadigd te houden. 

Regen voegt natuurlijk ook al vocht aan de compoststapel toe, maar tijdens droge perioden zou je bijna zeker extra water toe moeten voegen. Bedek jouw composthoop vooral in de herfst, winter en lente met een isolerende laag, zoals bladeren, plastic of stro. Dit helpt om de stapel tijdens een lagere temperatuur toch nog de compost materialen af ​​te kunnen breken.

Verwijder de compost wanneer alle materialen, met een donkere kleur en afbrokkelende textuur, volledig verteerd zijn.

Het verwijderen en voorkomen van onkruid

Het gebruik van mulch in je tuin kan helpen voorkomen dat er onkruid ontkiemt die vooral jouw bloembedden zullen verpesten. Het gebruik van mulch, zoals een bodembedekking van houtsnippers of cacaodoppen, is tevens ideaal voor het minimaliseren van de ruimte tussen de planten en bloembedden. Dit alsook om te voorkomen dat het onkruid uitspruit.

Bij het verwijderen van onkruid is het verder van cruciaal belang om de bron echt compleet aan te pakken. Dit kan met een onkruidtroffel gedaan worden om zo de wortels compleet weg te nemen.
 

5 tips om je tuin te onderhouden | Tropotuin.nl
Terug naar overzicht