cordylineRozet

Grote, rozetvormige planten hebben een exotische uitstraling. De rozet van bijvoorbeeld een yucca is een krachtige, dynamische vorm. Deze planten vormen mooie solitairen of juist een mooi contrast met bijvoorbeeld grootbladige soorten. Yucca en agave doen het ook goed op lastige, droge plekken.

Agave

Veel mensen kennen de Agave in NL als kuipplant. Het gaat dan vaak om de gemakkelijk verkrijgbare Agave americana. Er zijn ook wat soorten die in de volle grond te proberen zijn. Het geschikte micromilieu: volle zon, hellinkje op het zuiden, zeer goed gedraineerd door split en puin aan de grond toe te voegen. 's Winters beschermen tegen vocht door bijvoorbeeld een glasplaat. Daar moet de wind wel weer vrij onder door kunnen waaien: het gaat om DROOG. In dit woestijnmilieu kan de Agave leuk samen groeien met bijvoorbeeld Opuntia, Yucca, en Dasylirion. Ik heb er ook nog Aeonium arboreum 'Zwartkop' en Crassula ovata bij, die moeten 's winters naar binnen.

Bromelia

Fascicularia bicolor is een bromelia die tot ongeveer min 10 graden winterhard is. Afkomstig uit Chili, geschikt voor een zanderige plek.

Cordyline

Cordyline of cabbage tree vormt één of meer rozetten van lange, zwaardvormige bladeren op houtachtige stengels en doet daarmee in de verte aan een kleine palm denken. De foto is genomen op Cape Kidnappers, Hawke's Bay, NZ. De plant kan hier een meter of drie hoog worden. De plant bloeit met hangende clusters van kleine, prettig ruikende, crèmekleurige bloemen. Er zijn verschillende soorten. De groene gelden als het meest winterhard. Zuidland heeft bij mij de winters 2006/7 goed doorstaan maar is in 2008/9 tot de grond toe ingevroren. Loopt wel weer uit.

Dianella

Dianella tasmanica 'Variegata' (2007) is een tot 80 cm hoge rozet van witgroen gestreepte bladeren. In het voorjaar verschijnen bleekviolette bloemetjes die gevolgd worden door donkerblauwe bessen. Hij heeft de toch niet extreme winter 2007/8 niet overleefd. Niet erg hard dus.

Phormium

Nieuw-Zeelands vlas (flax). Phormium is een lid uit de familie van Agave en Yucca. De zwaardvormige bladeren zijn kenmerkend. Phormiums zijn niet voor 100% winterhard, maar er zijn een paar soorten die met enige bescherming tijdens strenge vorst het prima doen in ons klimaat. Phormium als kuipplant hoeft alleen bij aanhoudende vorst naar binnen, en dat mag een donkere schuur of garage zijn. Er bestaan twee soorten (P. tenax en P. colensoi) met elk tientallen cultivars. De soort en vormen van P. tenax hebben stijver blad en zijn over het algemeen beter koudebestendig dan de lagere P. colensoi, vaak met slappe phormiumbladeren. De enorme bloeiwijze in de zomer bij oudere planten doet zeer exotisch aan. Aan een purperen tot zwarte stengel van 2,5 tot 3,5 meter lang vormen zich korte zijtakken met groepen roodachtige lange buisbloemen welke o.a. bezocht worden door nachtvlinders. Ook in ons klimaat vormen zich dan zaaddozen.

yucca

Yucca

Yucca is een rozetvormende plant voor een droge, warme plek in de zon. Er zijn verschillende soorten geschikt voor de tropotuin.

Omhoog