phyllostachys aureosulcata aureocaulis

Phyllostachys

Phyllostachys is de koning onder de bamboe's. Dit geslacht bevat de soorten die in het NL klimaat het grootst kunnen worden, wellicht tot een meter of twaalf hoog met halmen van zes cm dik. Sommige soorten hebben opvallende, kleurige stengels.

Heb je maar plaats voor één bamboe? Neem P. vivax aureocaulis. Of toch P. parvifolia?

Phyllostachys atrovaginata (2010). Deze nieuwe aanwinst is een reus die 8 meter hoog wordt. De halmen zijn sterk en kaarsrecht en dus geschikt voor bouwwerken. De jonge halmen ruiken naar wierook. Ph. atrovaginata 'Green perfume' (2010) is een recente introductie die naar verluidt wat kleiner blijft. Houdt van een vochtige plek.

Phyllostachys aurea (2006). Deze is afkomstig uit China en wordt ongeveer 4 meter hoog. Mooi, lichtgroen blad en decoratieve groene stengels, uiteindelijk 2-3 cm dik, met beneden mooie verdikkingen. Wandelt nauwelijks. Aurea wordt veel in tuincentra aangeboden. Bladschade in de winter van 2009/2010.  

Phyllostachys aureosulcata alata (2011). Deze aureosulcata heeft geheel groene halmen. 

Phyllostachys aureosulcata 'aureocaulis' (2006). Winterhard en ijzersterk. Wordt 5-8 meter hoog met oranjegele stengels tot 3,5 cm dik. Matige wandelaar. Middelgroot blad. Scheuten zijn eetbaar.

Phyllostachys aureosulcata 'spectabilis' (2007). Lijkt op P. aureosulcata aureocaulis maar heeft iets lichtere halmen met een groene sulcus (=lengtegroef op de halmen).

Phyllostachys bissetii (2007). Zeer sterke bamboe met donkergroene halmen en bladeren, wordt 5-8 meter hoog. Bissetii is dicht en tot onderop bebladerd en daarom erg geschikt om een haag of scherm te vormen.

Phyllostachys circumpilis(2006). Deze wordt in ons klimaat tot 2 meter hoog. Scheuten eetbaar. Halmen worden in China voor gereedschap e.d. gebruikt. 

Phyllostachys nigra 'Henonis' (2008). Sterke, grote soort met overhangende, olijfgroene halmen en klein blad. Tot 8m hoog.

Ph. iridiscens (2011). Grote soort, tot 8 meter hoog. De halmen zijn groen met een geel strepenpatroon. Lekkere scheuten naar het heet, woekert flink.

Ph. kwangsiensis (2011) is een reus die fors woekert. De plant heeft in 2010 overal gebloeid. Ik heb een zaailing van Hans Prins gekregen, ben erg benieuwd..

Phyllostachys parvifolia (2008). Zeer veelbelovende reus met klein, lichtgroen blad. De halmen zijn olijfgroen met een grijze ring onder de nodiën.  Roze scheuten. Op diverse plekken wordt gerapporteerd dat hij lastig vermeerderbaar is. Ik heb met en bij Hans Prins een stuk afgestoken van een kilo of 50, met één halm van zes meter hoog: die is goed aangeslagen. In 2010 een tiental halmen van een cm of 3 dik. In 2011 slechts twee dunnetjes... Kan volgens kenners een beurtjaar zijn.

Phyllostachys prominens (2009). Ook een reus, de dikste bamboe bij bamboegoeroe Jos van der Palen. Bamboe van het jaar van de EBS Deutschland. Bladschade in de winter van 2009/2010. Ik bleek niet de goede kloon te hebben (let daar op!). In 2010 een nieuwe en nu wel goede geplant.

Phyllostachys rubromarginata (2008). Hoge (tot 9 m.), slanke bamboe die mooi recht omhoog groeit. Glanzend groene halmen en eetbare scheuten met rode randen. Levert zeer bruikbare stokken.

Phyllostachys 'Shanghai 3' (2011). Reus met groene halmen en weelderig blad.

Phyllostachys vivax. Reuzenbamboe, wordt 6-12 meter hoog met halmen tot 6 cm dik. Heeft een beschutte standplaats nodig, is gevoelig voor windschade omdat hij niet erg diep wortelt. Aanaarden kan helpen. Scheuten zijn eetbaar.

Omhoog