pennisetumGras

Gras in de tropotuin is niet een gazon. Een goede grassoort is er een waar je ónder kunt zitten. Hij wordt dus minimaal een meter hoog, in één seizoen wel te verstaan. In tegenstelling tot de verwante bamboe is siergras i.h.a. niet wintergroen maar heeft vaak wel weer fraaie herfstkleuren.

  1. Ten eerste zijn er hoge reuzengrassen die als solitair of als achtergrondbeplanting kunnen dienen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de miscanthussoorten -giganteus,  - floridulus en - gracillimus en voor Arundo donax. Het bekende pampasgras is m.i. niet te pruimen.
  2. Ten tweede zijn er polvormende grassen, zoals Pennisetum 'Magic', die een grote, platte bol vormen. Deze vorm is een mooi contrast met de opgaande planten waar het in de tropotuin van barst.
  3. Ten derde zijn er grassen die als ondergroei kunnen fungeren, zoals Hakonechloa. Fraai onder grootbladige planten zoals banaan. 
  4. Een bijzondere vorm van ondergroei is een 'prairiebeplanting': een mengsel van hoge en middelhoge grassen, bloeiende vaste planten en bollen. Een fraai boek hierover is 'Prairietuinen' van Laurence Machiels. In de herfst van 2009 heb ik twee experimentele prairies aangeplant.

Prairietuin recept 1 Prairietuin recept 2
Panicum virgatum 'Rehbraun' 120
Panicum virgatum 'Squaw' 130
Molinia arundinacea 'Windspiel' 200
Calamagrostis brachytricha 110
Hakonechloa macra 40
Andropogon gerardii 200
Sorghastrum nutans 175
Panicum virgatum 'Squaw' 130
Sporobolus heterolepis 80
Crocosmia 100
Penstemon 'Rich ruby' 70
Helenium 'Moerheim beauty' 100
Knautia macedonia 50
Echinacea purpurea 'Magnus' 80
Helenium 'Rubinzwerg' 80
Penstemon 'Schonholzeri' 90
Persicaria amplexicaulis 'firetail' 120
Salvia nemorosa
Hemerocallis (div) 60
Narcissus 'Minnow' 30
Tulpia wilsonia 20
Crocus 'Miss vain' 10
Narcissus
Tulipa
Arundo

Arundo donax is een op bamboe lijkende reuzenrietsoort. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Azië maar verwilderd in het Middellandse zeegebied. De stengels kunnen wel een meter of zes hoog worden. De plant is het mooiste als hij jaarlijks na de winter wordt afgesneden. 'Versicolor' (2009) is een wat kleinere, bonte variëteit.

Chionochloa

C. rubra (2008) is een polvormend, bronskleurig grasje uit NZ (2008). Wordt 50 tot 100 cm hoog. Mooi kleur- en vormcontrast met bijvoorbeeld Fargesia.

Hakonechloa

Hakonechloa macra 'Mediopicta' (2008) komt uit Japan. De bonte, weelderige bladeren groeien vaak naar een kant. Tot 50 cm hoog, geschikt als ondergroei.

Imperata

Imperata cylindrica 'Red Baron' is een tot 50 cm hoog siergrasje dat in de loop van zomer en najaar steeds roder kleurt. Hoe zonniger de plek, hoe roder hij wordt. Mooi contrast met lichtgroene bamboe.

Miscanthus

Miscanthus is een geslacht met een paar voor de tropotuin zeer bruikbare, grote grassoorten.

Panicum

Panicum is een fraaie grassoort met een mooie, luchtige bloeiwijze. Variëteiten:

Pennisetum

Lampenpoetsers- of borstelveergras (2006). Kenmerkend  voor deze grassoort zijn de ronde pluimen, die aan flessenborstels doen denken. Er zijn 80 soorten en nog veel meer cultivars.
  Omhoog