eucalyptus maculataBoom

De hier beschreven soorten zijn geschikt voor de tropotuin in NL. Het spreekt voor zich dat allerlei kunstmatige vormen, dus de dak-, lei- en bolbaksels, tropologisch gezien taboe zijn.

Acer

Er zijn verschillende aardige esdoornvariëteiten, zoals de slangenhuidesdoorn (Acer conspicuum 'silver vein', 2010).

Castanea

Castanea sativa, tamme kastanje (2011) wordt snel een enorme boom (20 meter). Fraai glimmend blad. De cultivar 'Lyon' (2011) blijft veel kleiner (max. 10 meter) en krijgt veel en grote kastanjes. Er is ook een roodbladige variant, 'Anny's summer red'.

Catalpa

De catalpa of trompetboom heeft grote, hartvormige bladeren. Als je hem laat groeien wordt het een boom van een meter of 15. Hij kan echter uitstekend gesnoeid worden, en maakt dan fraaie lange scheuten. er zijn allerlei soorten en cultivars. 

Cercidiphyllum japonicum

Katsuraboom. De cultivar 'Rotfuchs' (2011) heeft een opgaande groeiwijze en vormt een kleine boom met hartvormig, donkerrood blad. Fraaie herfstkleur.

Juglans

De bekende walnoot. De samengestelde bladeren en lichte bast maken dit een prima boom voor de tuin in tropische stijl. Bovendien geven de oudere bomen walnoten. Deze bomen houden niet van snoeien want ze gaan dan gemakkelijk bloeden. Snoei dus zo weinig mogelijk en liefst in september. 'Buccaneer' (2010) is een prettige cultivar met een opgaande groeiwijze en dikke, lekkere noten.

Kalopanax

Kalopanax septemlobus (stekelboom, 2010) heeft mooi glanzend, esdoornvormig blad en stekels op de takken en jonge stam. Kleine boom die weinig vertakt, gouden herfstkleur.

Liquidamber

Deze kleine boom heeft esdoornvormig blad en is vooral aantrekkelijk vanwege de schitterende roze en rode herftkleuren. De kroon blijft betrekkelijk smal. Had bij mij het eerste jaar moeite om aan te slaan (kleine bladeren, nauwelijks groei). Het tweede jaar deed ie het prima, dus wanhoop niet. Houdt niet van kalk.

liriodendronLiriodendron

Liriodendron tulipiferum of echte tulpenboom. Dit is een snelgroeiende boom: hij kan in 10 jaar al 15 meter hoog worden. De grote, gelobte, donkergroene bladeren krijgen een fraaie, geeloranje herfstkleur. De boom bloeit in juli met geelgroen, geel en oranje 'tulpen'.

Morus

Morus nigra, zwarte moerbei (2008) wordt tot 7 meter hoog. Hij heeft hartvormig, donkergroen blad en krijgt zwartrode eetbare vruchten die gemene vlekken maken. Moerbeien houden van kalk. Vruchtzetting gaat het beste op eenjarig lot. Daarom steeds in het late najaar het nieuw gevormde lot terug snoeien tot 6 bladeren.

Olea europaea

De olijfboom is erg in de mode. Meer mediterraan dan tropogeen maar toch wel grappig. Oudere exemplaren heten beter winterhard te zijn en worden voor veel geld aangeboden. Ik heb in mei 2008 een jonkie geplant van de cultivar Moufla (ook wel Mouflal genoemd) uit Frankrijk. Zou bestand zijn tegen 20 graden vorst. Staat in de volle grond op een warme, droge plek. Olijfbomen houden van zon, goed doorlatende grond vermengd met klei, en kalk.

Paulownia tomentosa

Paulownia tomentosa groeit snel en wordt acht tot twaalf meter hoog. De bladeren zijn hartvormig en worden tot dertig centimeter lang en vijftien centimeter breed. Ze lijken op die van de Catalpa. Ze verschijnen aan het einde van de bloei. De bloemen, die in mei verschijnen, zijn dus goed zichtbaar. De aanwezigheid van een duidelijke harttak is niet beslist noodzakelijk om een mooie boom te hebben of te krijgen. Paulownia reageert heel goed op sterke snoei en zelfs op geheel terugzetten. Alleen zal de boom in het betreffende jaar dan niet bloeien.

Platanus

De gewone plataan, Platanus hispanica (2010) heeft glanzend, esdoornvormig blad en een fraai afschilferende bast. De boom is ijzersterk, verdraagt luchtvervuiling en flinke snoei. Hij kan als je hem laat groeien meer dan 30 meter hoog worden.

Prunus

De prunus heeft aardige toepassingen in de Tropotuin. Voor de liefhebbers van eetbaar tuinieren is de amandel (Prunus dulcis, 2011) aantrekkelijk, net als de nectarine en de perzik. De Prunus trailblazer is een sierpruim met roodbruin blad.

Robinia

Aardige open boom met elegant geveerd blad, gegroefde en gedraaide schors. Prettig transparante kroon met lichte schaduw. Alle robinia's zijn kwetsbaar voor takbreuk. Ze staan daarom het best op een beschutte plek. Ook schrale grond is goed, dat beperkt de groei. Kalkminnend.

Omhoog