papaverBloem

In de tropotuin in NL bloeien canna's en soms bananen, maar natuurlijk nog veel meer! Ik houd van sterke, kloeke planten en rood is favoriet.

Acanthus

Acidanthéra

De abessijnse gladiool (2008) is een bolgewas met degenvormig blad. In augustus verschijnen witte bloemen met een paarsbruin hart. De plant wordt ruim een meter hoog. De bollen na de vorst uitplanten en in de herfst weer opnemen en vorstvrij laten overwinteren.

agapanthusAgapanthus

Deze Afrikaanse of Kaapse lelie wordt 50 tot 120 cm hoog. Agapanthus is niet geheel winterhard, hoewel een keer een paar nachten vorst prima is. De samengestelde bloemen verschijnen aan lange stelen en zijn blauwpaars tot wit. Er zijn wintergroene en bladverliezende soorten.  De wintergroene soorten moeten binnen overwinteren, liefst licht maar koud (2 tot 7 graden). De bladverliezende soorten kunnen met een winterdek (bijvoorbeeld stro en folie) in de tuin blijven. Die kunnen eventueel ook in een pot naar binnen, maar moeten dan donker staan (in de kelder bijvoorbeeld.) Agapanthus moet niet te diep geplant worden, dan bloeit hij slecht. Kan voor vermeerdering in september, na de bloei, worden gescheurd.

Amaryllis

Amaryllis 'Belladonna' of Belladonnalelie. Prachtige, trompetvormige, roze bloemen. De bollen zijn niet geheel winterhard, maar op een warme plek tegen het huis kunnen ze het met winterdek goed uithouden.

Bletilla

Bletilla striata of aardorchidee (2008) heeft paarse bloemen op lange stelen en zwaardvormig blad. Wil 's zomers graag veel vocht. 's Winters juist liefst een beetje droog houden (bloempot, plastic) en met laag bladeren beschermen tegen vorst.

Cephalaria

Cephalaria gigantea is een reuzenplant met geveerd loof en een bloeiwijze die lijkt op scabiosa. De soort C. gigantea wordt tot meer dan 2 meter hoog en neemt een vierkante meter in beslag. De pol loof wordt ongeveer 60 cm hoog waarboven de stevige, vertakte bloemstengels ver uitsteken. de bloemen zijn zachtgeel van kleur en worden druk bezocht door insecten.

Crinum

Crinum is een geslacht bolgewassen uit de familie van de amaryllis-achtigen. Er zijn enkele varianten die hier met een goed winterdek en/of een warme plek tegen het huis winterhard zijn:
Cosmos

De overbekende cosmea's (Cosmos bipinnatus), met name de grote variëteiten zoals 'Rubin', zijn zeer bruikbaar in de tropotuin in NL door hun fraaie aspergegroen en roze of rode bloemen. Het fijne loof contrasteert mooi met allerlei groot blad en kan als vulmiddel gebruikt worden. Een aparte vermelding verdient de chocolade cosmea, Cosmos atrosanguineus (2009). Deze heeft bruine bloemen die naar chocolade ruiken.

crocosmiaCrocosmia 

Crocosmia, ook Montbretia genoemd, is een iris-achtige. Het is een knolgewas afkomstig uit Zuid-Afrika met zwaardvormige bladeren en geel, oranje tot vuurrode bloemen, met meerdere bloemen per steel. Geschikt voor een droge plek. Crocosmia vermenigvuldigt zich door middel van wortelknollen. In het voorjaar kan de pol voor vermeerdering worden gedeeld. Crocosmia is volkomen winterhard in voldoende afwaterende grond. Eventueel, vooral het eerste jaar, afdekken met dennentakken o.i.d. tegen zware vorst. De bloemen kunnen nadat ze zijn uitgebloeid worden weggeknipt. In het najaar verdort het loof en ook dat kan dan, bij de grond af, worden weggeknipt.

Dahlia

Ik vind dahlia's ook wel aardig in de tropotuin. Ik heb een voorkeur voor helderrode, enkelbloemige soorten met donker blad, zoals 'HS Romeo'. Die contrasteren mooi met bamboe of ander weelderig groen.

Dracunculus

De drakenwortel (dracunculus vulgaris, 2008) of drakentonglelie is werkelijk wat bijzonders. Het is een knolgewas dat behoort tot de aronskelkfamilie. In april verschijnt een gespikkelde stengel waaruit handvormige bladeren groeien. In juni volgt de bloei: een paarsrode drakentong tot 150 cm hoog. Deze verspreidt een aasgeur om vieze vliegen te lokken, brrrr....Bevruchting leidt tot een klont rode vruchtjes, vergelijkbaar met de aronskelk. In de winter gaat de plant in rust. Goed winterhard naar het schijnt. Houdt van een zonnige, droge plek.

cautleya robustaGember

Gember is vooral bekend uit de keuken. Daarnaast is er een aantal soorten met sierwaarde vanwege het blad en de bloemen. Roscoea is de kleinste. De uit Japan afkomstige cautleya is middelgroot en vrijwel winterhard. Hedychium of Himalayagember is de grootste. Een sterke plant met mooi en overvloedig loof, die in de tuin op een beschutte plaats kan worden gehouden. Ze kunnen met winterdek als vaste planten verzorgd worden. Hedychium geeft bijzondere bloemen, die is op vaas lang houdbaar zijn.

Echium

Echium pininana (2011) of slangenkruid is een spectaculaire, tweejarige plant. Uit de harige rozet groeit (na vorstvrij overwinteren) het tweede jaar een tot vier meter hoge toorts met blauwe bloemetjes.

Geranium

Ik gebruik verschillende soorten huis-, tuin- en keukengeraniums als onderbegroeiing. Aardig blad, bodembedekkend, en lange bloei. Een tropogene soort is de halfwinterharde Geranium Madeirense (2008)

Hemerocallis

De daglelie is lid van de leliefamilie. Het is een sterke plant met vele verschillende cultivars en kleuren. De plant heeft grasachtig blad met daarboven stengels met uiteindelijk 20 tot 30 bloemen die ieder één dag bloeien. In Rutten (Noordoostpolder) zit de gespecialiseerde kwekerij Joosten. Mijn favoriete cultivars: hoog, en grote enkele bloemen in rood of oranje. De bloemen van de enkelbloemige variëteiten zijn eetbaar, vul ze met slagroom of zalm...

irisIris

Iris sibirica is een fraaie, sterke plant met blauw of violette bloemen en een forse pol lange en smalle, degenvormige bladeren. Kan op een vochtige plek maar doet het ook op andere plaatsen prima.

Karmozijnbes

De karmozijnbes (2006) is een overblijvende vaste plant die hier maximaal zo'n anderhalve meter hoog wordt. De plant heeft dikke, holle stengels en tot 25 cm lange, grote bladeren. De bloemen zijn wit tot roodaanlopend, en staan in lange trossen die, door het uitgroeien van de okseltak, tegenover de bladeren komen staan. De bloemen veranderen in een opvallende dikke aar van rode tot zwartblauwe bessen. Vet giftig!

Kniphofia

De bekende vuurpijl of fakkellelie, oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, staat goed op zand op een betrekkelijk droge, zonnige plek. De plant vormt pollen met lange, degenvormige bladeren en bloeit van juli tot september. Kniphofia heeft lichte winterbescherming nodig: bindt het loof samen en knip het af (tegen inrotten van het hart van de plant) en bedek de grond met schors of stro of iets dergelijks.Ik heb drie variëteiten:

Kuiflelie

De kuiflelie of ananasplant (eucomis, 2008) is een bolgewas. De bol produceert een rozet van glanzend groene bladeren. Daarboven groeit een stengel met een aar van groenig witte bloemetjes. Bovenop de aar zit de 'kuif'. Alles bij elkaar ruim een halve meter hoog. De winterhardheid van de bol is omstreden. Sommigen laten hem met succes in de volle grond, anderen graven hem op en laten hem koud en donker overwinteren, bijvoorbeeld in de kelder.

karmozijnbesLobelia

Lobelia fulgens 'Queen Victoria' (2008) wordt een meter hoog, heeft roodbruine bladeren en stengels en felrode bloemen. Houdt van zonnig en vochtig en is matig winterhard. Dekje dus.

Papaver 

Ik heb verschillende papaversoorten in de tuin: de eenjarige soorten zaaien zich overal uit en dienen als weefplant. Ik heb oranje papaver rhoeas (klaproosachtig) met fijn loof, donkerrode papaver somniferum met groot, getand grijs blad, en roze papaver orientale. De laatste is een vaste plant.

Penstemon

Penstemon (schildpadbloem) barbatus 'Schönholzeri' (2009) heeft fraaie rode bloemen en rood is goed! Goed doorlatende grond en een winterdek zijn aan te raden.

Persicaria

Persicaria amplexicaulis 'Firetail'. Deze duizendknoop vormt een weelderige bos groen blad en bloeit vanaf de nazomer met rode aren. Wordt ongeveer een meter hoog. Houdt van een zonnige standplaats met vochtige grond en is dan ijzersterk.  

Strelitzia

Strelitzia reginae of paradijsvogelbloem (2009) is een kuipplant die 's winters niet kouder dan 13 graden verdraagt. Ook bananenbladerigachtig dus zeer geschikt qua look in ons tuinontwerp. Maar echt niet winterhard dus.

Omhoog